Menü Bezárás

2022 tétje: képes-e 50 százalék fölé menni a Fidesz

A Nógrád megyei Kutasón érdekesen hullámzott a pártok támogatottsága az elmúlt évtizedekben.

Pár hónap múlva Magyarország történetének kilencedik szabad választást tartják majd. Éppen ezért itt az ideje, hogy a Vidék Hangjai oldal sajátos módon megkezdje a felkészülést a voksolásra. A következő hónapokban minél több vidéki települést fogunk bemutatni abból a szempontból, hogy 1990 óta hogyan változtak az adott falun, vagy városban a politikai erőviszonyok. Reméljük, hogy így minél teljesebb képet kapnak majd országunk politikai földrajzáról is. Az elemzések során értelemszerűen a legtöbbször az adott település országgyűlési voksolási eredményeit nézzük majd, de lesz olyan is, hogy kitérünk majd az önkormányzati, az európai parlamenti és a népszavazási eredményekre is.

Elsőként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Abaújvárt mutattuk be, majd pedig a Vas megyei Apátistvánfalva következett, utána pedig a Hajdú-Bihar megyei Toldra, a Heves megyei Parádsasvárra és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gemzsére esett a választásunk. Most a Nógrád megyei Kutasót mutatjuk be. Kutasó Hollókőtől 13 kilométerre fekszik, ahová kék túra útvonal vezet a községből. Pásztó 18 kilométerre található. Kutasóról gyalogosan is elérhető a bujáki, a szandai vár és a sasbérci kilátó. A településen nagyjából 80-an élnek.

A kutasói választási eredményeket az alábbi kétoldalas infografikán láthatják. Az országgyűlési választások és a népszavazások mellett az önkormányzati választási listás eredményeket, és az európai parlamenti voksolásokat is figyelembe vettük.

Kutasón az eddigi nyolc országgyűlési választás közül a baloldal a legnagyobb sikerét 2002-ben aratta, míg érdekes módon a Fidesz támogatottsága 2006 tavaszán jutott fel a csúcsra. A pártnak az országgyűlési választásokon azóta nem sikerült olyan jó eredményt elérnie, mint 15 évvel ezelőtt. A sok kistelepüléssel szemben Kutasón 2010-et követően végig nagyon erős maradt az LMP. A pártnak 2018-ban majdnem sikerült 20 százalékot is elérnie. Mindez pedig messze az országos átlaga felett volt. Az elmúlt nyolc választás alapján nagyon nehéz megjósolni, hogy mi várható 2022 tavaszán ezen a településen, amikor igazából majd csak két alternatíva közül lehet választani. A Fidesz támogatottsága az elmúlt években beragadt a 41 százalék körüli sávba, de a múlt alapján egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a mostani kormánypártok képesek lesznek 50 százalék közelébe érni.

Még tovább bonyolítja a képet, ha megnézzük az önkormányzati és európai parlamenti voksolási eredményeket. Az önkormányzati választásokon a Fidesz listája háromszor is 50 százalék fölé ment. A legrosszabbul 2014-ben szerepelt a jobboldali párt, akkor még a 41 százalékot sem sikerült elérni. Érdekes, hogy miközben országosan hatalmas vereséget szenvedett a Fidesz a 2002-es önkormányzati választáson, addig Kutasón nagyon simán nyert, miközben tavasszal az országgyűlési választáson még kikapott.

Az európai parlamenti választások abból a szempontból érdekesek, hogy országosan a Fidesz mindegyiken 50 százalék felett szerepelt. Ezzel szemben Kutasón ezt egyszer sem sikerült elérni. Bár a Fidesz mindig a legerősebb párt volt, de az abszolút többséget nem tudta megszerezni. A népszavazások közül a 2004-es kettős állampolgársági referendumot érdemes kiemelni, mivel akkor a kutasói szavazók kétharmada voksolt az egyszerűsített honosítás ellen.

Facebook hozzászólások

4652 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!