Menü Bezárás

A koronavírus-álhírek a spájzban vannak! – 2. rész

Veszélyhelyzetben az álhírek terjesztése nem csak rettentően veszélyes és káros, de még bűncselekménynek is számít. A következőkben bemutatom és megcáfolom a legelterjedtebb és leglehetetlenebb konteókat, melyek a Covid-19 kapcsán szárnyra kaptak.

Az előző részben betekintést nyújtottam olvasóimnak a koronavírus-álhírek és összeesküvés-elméletek világába, bemutatva, hogy mennyire káros hatásokkal tudnak járni ezek a mostanihoz hasonló, kiélezett helyzetekben. A 2. részben mélyebben is elmerülünk a legnépszerűbb és leghajmeresztőbb elméletekben, és természetesen a cáfolatuk sem maradhat el. Bár, mint ahogyan azt az előző részben is említettem, sem infektológus, sem virológus nem vagyok, mégis igyekszem megfelelő utánajárás után a lehető legpontosabb szakmai érvekkel alátámasztani a valóságot.

Mindenekelőtt az előző részt ért kritikákra válaszolva el kell mondanom, hogy nem azokkal van a probléma, akik kritizálják, esetleg vitatják a korlátozó intézkedéseket. Ez egy teljesen legitim párbeszéd, amire szükség is van, hogy a lehető legtöbb szempontból tudjuk megvizsgálni, mi az a még elfogadható társadalmi ár, amit megfizethetünk a vírus leküzdése érdekében. Természetesen ezt a vitát csakis úgy lehet lefolytatni, hogy közben mindenki betartja az aktuálisan érvényben lévő intézkedéseket. Nagyon fontos, hogy a teljes lakosság fegyelmezetten álljon a problémákhoz, és hogy a szabályokat mindenki betartsa. Ha akár csak néhányan is ellenszegülnek, és saját meggyőződésük, vagy dacuk miatt nem érzik fontosnak a szabálykövető magatartást, azzal az alapvető társadalmi normákat szegik meg, és emberéleteket sodornak veszélybe. Adott esetben a saját életüket. Mindent összevetve, lehet élni értelmes, érvekkel alátámasztott kritikával, de csak addig, amíg ez nem sodorja veszélybe a védekezés sikerességét. Ezek után pedig lássuk az összeesküvések kategóriáit!

A vírus elleni védekezés egyik módja az alapos, szappanos kézmosás.

A vírus elleni védekezés egyik módja az alapos, szappanos kézmosás.

A teljes tagadás

Az ebbe a kategóriába tartozó „elméleteket” inkább valóságtagadásnak nevezném, hiszen nagyjából annyira legitimek, minthogy valaki azt állítja, az ég nem kék. Függetlenül attól, hogy milyen érvekkel próbálja alátámasztani elképzeléseit, az ég továbbra is kék marad. Hasonló ez a verzió a Holdra szállás tagadásához. Az Egyesült Államok Holdprojektjében nagyjából kétmillió fő vett részt valamilyen módon. Mondanom sem kell, ha ilyen sokan részesei egy átverésnek, az előbb-utóbb kiderül. A koronavírus esetében ugyan ez a helyzet. Egy betegség, amit jelen pillanatban több, mint 26 millió ember kapott el, és már közel 900.000 áldozatot követelt, egyszerűen nem lehet csak úgy kitalálni. Az orvostársadalom többsége is egyöntetűen vallja, hogy a SARS-COV2 létezik. A szakmában a tagadók létszáma pedig elhanyagolható, és többségüket is inkább lehet sarlatánnak nevezni, mint orvosnak. Ez egyébként a többi elméletet hirdető „orvosokról” is elmondható.

Az oltás-népirtás konteók

Magával az oltásellenesség jelenségével már bővebben foglalkoztam az első részben. Ezen tábor hívei minden alkalmat megragadnak, hogy veszélyes hazugságaikat terjesszék. Bill Gates, aki feleségével már rengeteg pénzt adományozott különböző egészségügyi szervezeteknek, mindig amellett szólalt fel, hogy a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni. Korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy bármikor kitörhet egy nagy világjárvány, amire nincsen megfelelően felkészülve az emberiség. Igaza is lett, és több sem kellett az oltásellenes lobbinak, egyből megfogalmazódott bennük az új elmélet: a vírust a Microsoft alapítója, és köre szabadította rá az emberiségre! És hogy miért? Egyrészt, hogy a majd általa forgalomba hozott vakcinával rengeteg pénzt keressen, másrészt pedig, hogy valamely módon csökkenthesse a világ népességének a létszámát. Itt meg kell jegyezni, hogy egy-egy valótlan állítás vagy idézet milyen gyorsan tud terjedni a világhálón: Gates szájába gyakran adnak olyan mondatokat, miszerint „az emberiség létszámát meg kell felezni 5 éven belül”, és egyéb, hajmeresztően nevetséges állításokat. Természetesen némi utánanézéssel könnyen kiderülne, hogy soha nem mondott ilyeneket, de az információkat forráskritika nélkül befogadó internetezőknek sajnos nem sokat számít adott információ megkérdőjelezhetősége, sőt, cáfolata. Még egy példa, állítólagos Roberto Petrelli olasz orvos magyar feliratos videója is szélsebesen terjedt el a világhálón. Egyébként a valódi neve nem is Petrelli, hanem Petrella, és Olaszországban a HPV oltás ellen való felszólalásaival szerzett magának kétes hírnevet. Az urbanlegends.hu bővebben is foglalkozott a témával, cikkükben részletesebben cáfolják a kérdéses videót. Természetesen minden konteóban közös pont, hogy rendkívül egyszerű őket cáfolni, a probléma ott van, hogy híveik nem bíznak a mainstream médiában, hiszen hitük szerint az újságírók is részesei a világméretű összeesküvésnek.

Maszktalanság

A vírus megjelenését követően az egyik legnagyobb, mindennapokban is érezhető változás a kötelező maszkhasználat. Fontos kihangsúlyozni, hogy a maszkkal elsősorban nem magunkat védjük, hanem a többi embert, hiszen bárki lehet tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel fertőző, úgy, hogy erről nincs is tudomása. Éppen ezért, hogyha mindenki viseli, és helyesen viseli a maszkot, azzal nagyban csökkenthetjük a vírus terjedését. Nagyon fontos, hogy a maszk az orrot is eltakarja, és megfelelően legyen felhelyezve. És nem, a szövetmaszk sem felesleges, hiszen például egy köhögés során a szervezetből kilépő apró cseppek még nem aeroszolizálódnak, így elég nagyok maradnak ahhoz, hogy akár egy szövetmaszk is meggátolja őket a további terjedésben. Azonban maszk nélkül a cseppek, potenciálisan velük együtt a vírusok szabadon szállnak a levegőben, ezzel növelve mások megfertőződésének a kockázatát. A maszkellenesek általában azzal érvelnek, hogy a maszk nem véd meg senkit a fertőzéstől. Egyébként de, valamilyen szinten csökkenti a fertőzés kockázatát, de mint azt korábban írtam, elsősorban nem minket véd, hanem tőlünk véd. Igen, hosszú távon valóban kellemetlen hordani, főleg melegben, de ez nem olyan nagy ár, pláne, ha ezáltal lassítani tudjuk a vírus terjedését, amivel emberéleteket óvhatunk meg.

A fiatalokra nem is veszélyes!

De. Való igaz, a fiatalabb korosztályra kevésbé ártalmas, mind az idősebbekre, azonban nem minden esetben enyhe lefolyású, vagy tünetmentes a betegség az ifjabbak körében sem, a potenciálisan fellépő szövődményekről nem is beszélve. A legnagyobb veszélyforrás azonban mégis az, ha egy fiatal átadja a vírust idősebb, és/vagy fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó rokonának vagy egyéb személynek. Éppen ezért nem szabad úgy tennünk, mintha a gyermekek nyugodtan elkaphatnák a Covid-19-et mindenfajta kockázat nélkül.

+1: 2020-as halálozások csökkenése Magyarországon

A vírustagadók ismételten nagy fegyverhez jutottak, ugyanis 2020 első hónapjaiban csökkent a halálozások száma az előző év ezen időszakához viszonyítva, méghozzá nem is elhanyagolható, 5,1%-kal. Több se kellett a hazugsággyárosoknak, rögtön el is kezdték terjeszteni köreikben, hogy itt a bizonyíték, a vírus nem is létezik, hiszen, ha létezne, jóval több áldozatot követelt volna, és nőtt volna a halálozások száma. A probléma ezzel mindössze annyi, hogy bár január februárban 13, májusban 0,7, júniusban 3,5, júliusban pedig 6,1 százalékkal kevesebben hunytak el, március-áprilisban, pont, amikor a koronavírus első hulláma tombolt az országban, 1,8 százalékkal többen. Ez, bár nem olyan kirívóan magas szám, mégis érezhető a vírus tombolása. Egyébként gyaníthatóan azért csak 1,8 százalékkal nőttek a halálozások március-áprilisban, mivel a korlátozó intézkedések hatására jóval kevesebben voltak az utakon, ezáltal csökkentek a halálos balesetek, illetve a munkabeszüntetések hatására a munkahelyi balesetek is.

Ezen példa nagyon jól bemutatja, hogy a vírustagadók hogyan terjesztik a fake newsokat, és hogyan ferdítik a valóságot úgy, hogy az saját, hamis narratívájukat alátámassza.

Összességében láthatjuk, hogy az elméletek többségét nagyon könnyedén meg lehet cáfolni, némi utánajárással és jó értelemben vett kritikus hozzáállással sokkal kevesebb az esélye annak, hogy az ember elhiggyen egy álhírt. A különböző személyek, akik egy gyógyszerészdiplomával és egy fehér köpennyel felvértezve egyből a világ legnagyobb virológusának képzelik magukat, nem fognak leállni, és továbbra is terjeszteni fogják veszélyes és hamis elméleteiket, különböző tüntetéseket fognak szervezni, és tovább fogják szennyezni a szektájuk tagjainak elméjét. Nekünk, értelmesen gondolkodó embereknek kötelességünk, hogy felvegyük ezekkel az álhírgyárosokkal a harcot. Ha a kedves olvasónak van olyan ismerőse, kollégája, rokona, aki valamely álhír áldozatává vált, próbálja meg meggyőzni őt barátságosan arról, hogy amit hisz, az badarság. Nem szabad, hogy ez egy újabb törésvonal legyen a lövészárkokkal már így is teletűzdelt társadalmunkban, azonban a káros összeesküvés-elméletek ellen fel kell lépnünk!

Facebook hozzászólások

3092 olvasónk látta