Menü Bezárás

A háború nem videójáték!

79 év telt el a második világháború befejezése óta. 1945. augsuztus 6-án előbb Hirosima japán város kapott atombombát, három nappal később pedig Nagaszaki. Az emberek emlékezete mennyire rövid? Ezt jól mutatja, hogy a fényességes Nyugat most ismét egy olyan pofonfát ráz, amelyről atomtöltetek hullhatnak alá, ha túl sokáig rázza!

Három héttel Nagaszaki után Japán 194. szeptember 1-jén letette a fegyvert. A világ csendőrét már akkor is lelkesen játszó Amerika ezt követően egy alkotmányt diktált Japánnak, amely lehetetlenné tette az ország számára, hogy támadó célzattal hadsereget tartson fenn. Amerika Japánt katonai értelemben kiherélte, nem is lehet mondani, hogy érdemtelenül. Mihez kezdett ezek után Japán? Először az autóipar fejlesztésébe fektetett, majd miután a nyolcvanas évek közepén a japán gazdaság virágkorát élte, megejelentek a belső piacon a videójátékok. Onnantól kezdve az autóipar mellett Japán ebből él a mai napig.

A jelenben is rendkívül népszerű Final Fantasy (ejtsd: fájnöl fentezi) sorozat legeslegelső részét például 1987. december 18-án adták ki és az azóta eltelt csaknem 37 évben egészen elképesztő grafikai fejlődésen ment keresztül az immár tizenhatodik részénél járó játéksorozat és ezzel együtt maga a videójáték ipar is. Az autóipar mellett tehát ez mentette meg a japán gazdaságot. Mindezt csak azért tartom már az elején nagyon fontosnak leírni, mert ma már olyan szinten beszippant bennünket ez a világ, a videójátékok elképesztően fejlett világa, hogy az már itt nálunk Európában meglátszik a politikusainkon is.

Mintha Brüsszelben manapság, 4 nappal az EP-választások előtt úgy működnének a dolgok, hogy mondjuk egy Play Station kontrollerrel a kezében ül otthon a tévé előtt Ursula von der Leyen és irányítja az orosz-ukrán fronton zajló eseményeket az európai politikával együtt. Ilyen vagy ehhez hasonló videójáték tudtommal még nem készült, de ahogy haladunk előre az időben, könnyen eljuthat a világ oda, hogy egy játékfejlesztő stúdió egyszer majd kitalál egy ilyet.

Addig, amíg ez megtörténik, marad nekünk a valóság, Hirosima és Nagaszaki valósága… Meg persze Ukrajnáé, ahová már az utánpótlási útvonalakat is jelölgetik csorgó nyállal az elmebeteg brüsszeli liberális kretének. Akik mintha nem vennék komolyan az orosz fenyegetést; Előbb-utóbb ebből sokkal komolyabb vérontás, sőt, akár még atombomba is lesz, srácok! A 79 év alatt kialakult jólétbe teljesen belehülyült Nyugat a képébe röhög a világ, területileg legnagyobb kiterjedésű országa vezetőjének és azt gondolja, hogy egy fogatlan oroszlánt kell neki megzabolázni. A jólétbe és liberális elmebajba belehülyült Nyugat hiszi, hogy ha mindent szankciós csomagok keretében leteker, elvág, megszümtet, embargó alá vesz mint egy stratégiai videójátékban, akkor Putyin, a mesterséges intelligencia térdre kényszerül.

Csakhogy az Oroszországot irányító Putyin nem mesterséges intelligencia. Nem egy számítógép generálta karakter, egy valóságos világháborút pedig nem lehet otthonról a fotelből, kontrollerrel a kezedben megnyerni. Az én nagyszüleimnek lehet hogy fogalmuk nincs, miképpen kell játszani Play Station-nel, cserébe viszont átéltek egy világháborút. Apukám édesanyja 1945 szeptember 1-jén ment iskolába életében eőször, anyukán édesanyja Sztálingrád után két héttel született. Ha máshonnan nem is, dédszüleim elmeséléséből biztosan tudják és rájöttek, milyen az igazi háború! Tudják, hogy a világháború nem videójáték!

Rajtunk is múlik, sőt, igazából csak rajtunk múlik, hogy Brüsszel kreténjeivel egyszer és mindenkorra megértessük ezt! Nem lesz vicces ha a nem megfelelő eredmény esetén, további provokációk hatására esetleg Putyin úgy gondolja, hogy valahová ledob egy atombombát! Mondjuk éppen a párizsi olimpia kellős közepére. Ha ezt megértettük, akkor nincs más dolgunk, mint vasárnap a Fideszre szavazni, minél több békepárti politikussal megváltoztatni a brüsszeli elmebajt!

Ezen most tényleg az életünk múlik!

Facebook hozzászólások

750 olvasónk látta