Menü Bezárás

Szárnyal a bevándorlásellenes párt Ausztriában!

Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 32 százalékos támogatottsággal kezdte az idei évet az INSA legújabb mérése szerint. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ugyanúgy 23 százalékon áll, mint decemberben, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig még mindig csak 20 százalékon.  Míg az FPÖ vezetőjének, Herbert Kicklnek nem sok oka van arra, hogy változtasson pártja jelenlegi irányvonalán, a szociáldemokratáknak valószínűleg igenis lépniük kell: a felmérés nem egy „újjáéledt” SPÖ-t mutat, ahogy Andreas Babler SPÖ-elnök szereti mondani. Inkább azt mutatja, hogy az SPÖ elődjével, Pamela Rendi-Wagnerrel az élen 2022. december közepén még 27 százalékkal az első helyen állt az INSA felmérésében, most már csak 23 százalékon.

Így állnak a pártok Ausztriában

Az ÖVP-nek is sürgősen lépnie kell, mivel a párt már most 12 százalékponttal van lemaradva az FPÖ mögött. A kancellár pártja számára akut problémát jelent, hogy a Szabadságpárt minden olyan témát, amely jelenleg Ausztriában erősen érzelmi viták tárgyát képezi, jól lefed – a nem kívánt további tömeges migrációt, a biztonsági hiányokat, a vitatott köztévé-kényszeradót és az infláció kérdését is. A kormánypártot sürgeti az idő, mivel júniusban európai parlamenti, míg ősszel parlamenti választás várható Ausztriában.

A kisebb pártok is rosszul szerepeltek az INSA legutóbbi felmérésében: A Zöldek a 10 százalékos határ alá zuhantak (most 9 százalékon állnak), és holtversenyben állnak a liberáls NEOS-szal (9 százalék).

A mostani eredmény most a lehetséges koalíciókat jelenti: Az SPÖ, a NEOS és a Zöldek baloldali szövetsége csak 42 százalékot kapna, így nem lenne kormányképes. Az SPÖ és az ÖVP koalíciója jelenleg szintén csak 43 százalékot érne el, míg a NEOS-szal együtt 52 százalékkal lehetne kormányozni. Az FPÖ és az ÖVP (52 százalék), valamint az FPÖ és az SPÖ (55 százalék) együttműködése egyértelmű eredményt hozna a kormányzás szempontjából.

Facebook hozzászólások

1456 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!