Menü Bezárás

Gerő a hídverő

Nem, hölgyeim és Uraim! Ebben a címben most részemről semmi gúny nincs! Gerő András Széchenyi-díjas történész tényleg szellemi hídverő volt.

Meghalt Gerő András. Kimondom ezt a mondatot és első gondolatom a döbbeneté. Van a közszereplőknek az az embertípusa, akiknek a halála kapcsán a magamfajta újságírónak az jut az eszébe, hogy hát akkor én most inkább csendben maradok. Mert jót írni nem tudnék róla, amit meg írhatnék, abból botrány lenne. Gerő András hála a Jóistennek nem tartozott ebbe a kategóriába. Ő ennek szöges ellentéte volt. Mégis azért borzasztó nehéz róla nekrológot írni, mert személyesen nem ismertem a tanár urat, cikkem csupán abból táplálkozik, amit belőle láttam nyilvános szereplései alkalmával.

Gerő András tanár úr azon kevesek közé tartozott a politikai csatatér balliberális oldalán, akikkel lehetett és muszáj is volt vitatkozni. Ez azért óriási bravúr, mert ha összességében nézzük a másik oldal szellemi állapotát, akkor azt a kétségbeejtő helyzetet láthatjuk, hogy mennyire nem lehet, mennyire nincs előre vivő értelme mondjuk egy Gyurcsány Ferenccel, Gelencsér Ferenccel, elektromos rollert a zuhany alatt fürdető Fekete-Győr Andrással, vagy éppen a matematikával hadilábon álló Tóth Bertalannal vitatkozni.

Ugyanez a megállapítás érvényes a balliberális véleményformálókra! Olvasgatja az ember a cikkeket például a 444-en, ahol sikerült az új évet Angliában partra vetődő, állítólag örömében maszturbáló rozmárral indítani és fogod a fejed, ha felkérnek, hogy az ominózus cikk írójával folytass szellemi párbajt. Száz szónak is egy a vége; Gerő András tanár úr halálával pótolhatatlan szellemi veszteség érte a magyar közéletet. Meghalt az egyik hídverő a két magyar politikai szekértábor között és attól félek, hogy ha csak valami csoda nem történik, az ácsolni kezdett híd össze fog szakadni! Ez pedig azért tragédia, mert ennek az országnak szüksége lenne egy szellemileg ép, normális ellenzékre!

Jó utat, Tanár úr! Vigyázzon magára! Ha megérkezett oda, ahová halálával elindult, szóljon néhány jó szót az ország és az ellenzék érdekében!

Facebook hozzászólások

3321 olvasónk látta