Menü Bezárás

Gyurcsány mára egyeduralkodó lett

Minden mértékadó közvélemény-kutató intézet szerint a baloldalon mára egyedül a Gyurcsány-párt maradt. A bukott kormányfő pártja mellett a többi baloldali törmelékpártnak szinte semmi esélye nem lenne bejutni önállóan a parlamentbe. Gyurcsány az elmúlt hónapokban gyors ütemben zabálta fel a többi baloldali párt tagságát és vezetését, míg a jelentételen alakulatok mára a bukott kormányfő mozgását kénytelenek követni, ha szeretnék valahogyan túlélni a 2024-es és 2026-os választásokat. 

Mind a Medián, mind a Nézőpont Intézet, mind a Závecz Research szerint mára a baloldalon a Gyurcsány-párt lett a legerősebb, és a legbefolyásosabb. A mérések szerint a többi baloldali párt közül könnyen lehet egy sem érné el a bejutási küszöböt, ha önállóan indulnának egy országgyűlési választáson.

Itt vannak a pontos mérések

A Medián adatai szerint 2022. áprilisában még csak 7 százalékon állt a Gyurcsány-párt a biztos szavazók között, és nem ők voltak a legerősebbek a baloldalon.

2022. októberében már a Gyurcsány-párt volt a domináns a baloldalon.

2023. februárjában pedig a Gyurcsány-párt támogatottsága a biztos szavazók körében 14 százalékra nőtt.

A Nézőpont Intézet adatai szerint 2022. augusztusában még kiegyensúlyozott erőviszonyok voltak a baloldalon.

2023. februárjában azonban a Gyurcsány-párt komoly fölénybe került a baloldalon.

A Závecz Research számaiból is világosan látszik, hogyan lett Gyurcsány egyeduralkodó a baloldalon.

A fent bemutatott kutatások alapján teljesen egyértelmű, hogy Gyurcsány lett a legerősebb szereplő a baloldalon, míg a többi baloldali pártnak nem sok esélye lenne a parlamentbe jutásra, ha önállóan indulnának egy választáson.

Már 2014-ben egységes baloldali pártról írt Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc sem titkolja, hogy célja egy egységes baloldali párt létrehozása a kicsik kiszorítása révén. Az ellenzék 2010 óta lassan szinte mindent kipróbált már, kivéve egyet. – Azt, ami egyébként győzelemre vezetett 2002-ben és 2006-ban, hogy legyen egy domináns párt. Erre készül most a DK, amely ezért alakított árnyékkormányt – mondta korábban Molnár Csaba, a Gyurcsány-párt egyik alelnöke. Molnár Csaba egy domináns baloldali pártra vonatkozó felvetése már csak azért is fontos, mert az megegyezik Gyurcsány Ferenc 2014-ben, az önkormányzati választások előtt a ma már megszűnt Népszabadságban közzétett elképzelésével, miszerint egy egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni.

Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk. De látva a mostani önkormányzati választásra való felkészülés bukdácsoló tárgyalásait, a kompromisszumképtelenség riasztó fokát, a mai érzésem szerint ez még nagyon messze van –írta akkor Gyurcsány, akinek kis híján tízéves elképzelése a jövőre esedékes önkormányzati választásra akár valósággá is válhat. Ismert: csak az elmúlt hónapokban tucatnyi alapvetően az önkormányzati szférában dolgozó ellenzéki politikus igazolt át a DK-ba, köztük momentumosok, párbeszédesek, MSZP-sek, jobbikosok.

Ezért lépnek be a Gyurcsány-pártba

A BELSŐ ERŐVISZONYOK ÁTRENDEZŐDÉSE MIATT A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ AZ EGYETLEN LEHETŐSÉG LETT AZON BALOLDALI POLITIKUSOK SZÁMÁRA, AKIK ÉLETBEN AKARNAK MARADNI A 2024-ES HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKON, DE TELEPÜLÉSÜKÖN, VAGY A KERÜLETÜKBEN NINCS JÓL MEGSZERVEZETT ELLENZÉKI ERŐ VAGY STABIL BALOLDALI EGYÜTTMŰKÖDÉS. Az elmúlt három hónap során éppen ezért disszidált tucatnyi politikus a Demokratikus Koalícióba. A Párbeszédből Szücs Balázs, a VII. kerület alpolgármestere és Erdősi Éva, aki 2019-ben még az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt Csepelen, a Jobbikból pedig Szilágyi Szabolcs miskolci önkormányzati képviselő.

Gyurcsány Ferencék 2019 óta a szocialista pártból csábítottak át számos vezető politikust, tavaly november óta pedig már a Momentumból is elindult az átáramlás. Így Újpest polgármestere, Déri Tibor, majd Bodrozsán Alexandra, kecskeméti önkormányzati képviselő, legutóbb pedig Buzinkay György, a Momentum korábbi elnökségi tagja és Juhász Béla sződligeti polgármester is Gyurcsányt választotta.

Amelyik szervezet nem tudja magát megkülönböztetni a Gyurcsány-párttól annak nincs esélye a megmaradásra. Amelyik párt nem tud megfelelő alternatívát és keretet kínálni egy-egy politikus karrierjének, az tovább fog zsugorodni. Gyurcsány Ferenc ugyanis a Demokratikus Koalíciót „gravitációs erővé” kívánja formálni, így folytatódni fognak az átigazolások – írta korábban a XXI. Század Intézet. 

Mostanra tehát a baloldalon egyedül a Gyurcsány-párt maradt értelmezhető támogatottsággal. ÉPPEN EZÉRT MINDEGYIK BALOLDALI TÖRMELÉKPÁRT AZ Ő MOZGÁSÁT FIGYELI, MERT CSAK A BUKOTT KORMÁNYFŐTŐL REMÉLHETIK A TÚLÉLÉST A 2024-ES ÉS A 2026-OS VÁLASZTÁSOKON.   

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!

Facebook hozzászólások

1672 olvasónk látta