Menü Bezárás

Jászberény, ahol mindenki vesztett

A most következő véleménycikk nem elsősorban a választópolgárokról, inkább a jászberényi politikai elitről szól. Jobb és baloldalról egyaránt, mert mindkét politikai oldalnak van sara az ottani eredmények alakulásában! Lássuk a részleteket!

Kezdjük azzal a megállapítással, hogy a teljes magyar választási rendszerben gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni! Adva van egy polgármester, akinek városvezetése tele van botrányokkal, az elvileg őt támogató politikusok egymást jobban utálják, mint a helyi szinten ellenzékben lévő Fideszt! A Demokratikus Koalíció jászberényi szervezete előbb pártelnöki utasításra kihátrál Budai Lóránt mögül, aki megbukik majd újra jelölteti magát, miután kiírják az időközi választást. Ennek kampányában ugyanaz a DK, amely duzzogva kihátrált az addigi polgármester mögül, már ott csápol Budai mögött ismét és a helyiek bizalmát kéri. A tegnapi választáson ezt aztán meg is kapja. A konklúzió az, hogy Gyurcsány Ferenc még a sajátjait is hülyének nézi.

Eközben ugyanezek a saját emberek beszólnak a komplett országos ellenzéket irányító Gyurcsánynak, méghozzá annak tudatában, hogy az átlagos jászberényi polgár, aki rájuk szavazott, ebből az egészből a világon semmit nem fog fel. Vagyis lényegében ugyanott tart a város, ahonnan a képviselő testület feloszlatásakor indult; az egész, a várost eddig irányító balliberális konglomerátum egymást marja. Következésképpen én ennek a választásnak semmi értelmét nem látom, és nem azért, mert a Fidesz nem nyert!

Hanem vesztett és azt kell mondanom, teljesen megérdemelten. Oly módon ugyanis nem lehet viselkedni, ahogy tegnap este a hivatalosan függetlenként induló, Fidesz által támogatott jelölt tette. Ő este 7 órakor még kiírta a facebook oldalára, hogy köszöni szépen mindenkinek, aki részt vett a voksoláson, majd amikor 22 óra tájékán kiderült, hogy nem ő nyert, nemes egyszerűséggel törölte politikusjelölti facebook oldalát. Se szó, se beszéd. Annyit sem mondott a követőinek, hogy fapapucs. Szégyellje magát, doktornő! Hasonló jellemtelenség egyébként jellemző azokra a Fideszes alapszervezetekre és a párthoz közel álló közszereplőkre, akik elvesztenek egy-egy időközi választást. Amikor már lehet látni, hogy nem úgy alakulnak az eredmények, ahogy remélték, egyszer csak elnémulnak, tisztelt feacebookos követő pedig csináljon amit akar, tudja meg az eredményt, ahogy erre képes.

A fentiek kapcsán két alapvető meglátásom van! Egyfelől a kormánypártoknak a fent vázolt szokásán sürgősen változtatni kell és nemcsak Jászberényre érvényes ez, hanem az egész országra, az összes létező Fideszes alapszervezetre. Másfelől a jogalkotónak sürgősen el kéne gondolkodnia és lépéseket kellene tennie abba az irányba, hogy módosítsa választási törvényt oly módon, hogy az a polgármester vagy önkormányzati képviselő, aki lemondott a mandátumáról, egy időközi választás keretében ne legyen újraválasztható! Mert ez a gyakorlat véleményem szerint a modern magyar XXI. századi demokrácia megcsúfolása! Aki lemondott a mandátumáról, az keressen magának másik munkát, de ne rombolja a demokráciát azzal, hogy az újra jelöltetésével az időközi voksoláson úgy csinál, mintha le sem mondott volna!

Facebook hozzászólások

3693 olvasónk látta