Menü Bezárás

Tényleg jobboldali, bevándorlásellenes fordulat jön Hollandiában?

A szerdai hollandiai parlamenti választás egyik kulcskérdése, hogy Geert Wilders vezette bevándorlásellenes Szabadságpárt elég jól szerepel-e ahhoz, hogy kormányra kerüljön. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a válasz határozott igen. Ilyen számok mellett nagyon nehéz lesz stabil koalíciót alkotni a részvétele vagy támogatása nélkül – olvasható Peter Franklin elemzésében az Unherd oldalán. Sőt lehetséges, hogy a Szabadságpárt egyértelmű első helyen végez, amivel Wilders elméletileg a miniszterelnöki székbe kerülhetne.

Hogyan jutottunk idáig? A meglehetősen dühös holland választók korábban megpróbáltak alternatívát találni Wildersre. Mint egy amszterdami kávézó kalandvágyó vendégei, megkóstolták a holland populizmus minden fajtáját – írta a cikk szerzője. A kísérletezés Thierry Baudet-val és a Fórum a Demokráciáért nevű szervezetével kezdődött. Amikor ez furcsává vált, a szavazók a JA21-hez fordultak – a Fórum egyik szakadár csoportjához. Miután ez elkopott, a következő sláger a BBB volt – egy gazdák tiltakozó csoportja, amely véletlenül jelentős politikai párttá vált. Legutóbb pedig Pieter Omtzigt és az Új Társadalmi Szerződés pártja következett.

Geert Wilders vezetésével jobboldali fordulat jön Hollandiában?

Omtzigt lenyűgöző karakter. Néhány héttel ezelőtt minden esélye megvolt arra, hogy megnyerje a választásokat – csakhogy a populizmusa nem volt elég populista egyes szavazók számára. Így aztán a „jobb az ördög, akit ismersz” elv alapján a választóknak ez a része visszatért Wildershez – olvasható az elemzésben. De vajon Wilders tényleg miniszterelnök lehet? Ehhez többségi koalíciót kellene összehoznia – és a 150 fős képviselőházban várhatóan 26 mandátummal a Szabadságpárt a közelében sincs ehhez. Még a többi populista párttal együtt is (akik között kevés az együttműködés) Wilders még mindig jócskán lemaradna.

A hagyományos pártok számára az a probléma, hogy a holland politika már annyira megosztott, hogy ők is nehezen tudnak majd életképes koalíciót kötni. A jelenlegi centrista koalíció pártjait például a választók el fogják verni – és így nem lesz meg a számuk a folytatáshoz. Eközben Frans Timmermans, az EU nagyágyúja visszatért Brüsszelből, hogy egy balközép szövetség élére álljon, de az előrejelzések szerint 23 mandátummal nehéz elképzelni, hogy többséget szerezzenek.

Ezért, bár a többi párt valószínűleg meg tudja akadályozni, hogy Wilders miniszterelnökké váljon, de a hatalomtól nehéz lesz távoltartani. A liberálisok, a baloldal és Omtzigt pártjának nagykoalíciója talán kívül tudná őt tartani, de valószínűleg szétesne a bevándorlás kérdésekben (akárcsak a jelenlegi koalíció). Felejtsék el tehát az előítéleteket: a hollandok éles jobbra fordulás előtt állnak – zárul a cikk.

Facebook hozzászólások

1663 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!