Menü Bezárás

Órák vannak hátra: jön a nagy jobboldali áttörés Portugáliában?

Portugáliában március 10-én előrehozott parlamenti választást tartanak, mivel António Costa szocialista kormányfő belebukott egy korrupciós botrányba. Az előrehozott választás azért is meglepetés az országban, mivel 2022. januárjában a szocialisták fölényes győzelmet arattak az akkori szintén előrehozott voksoláson. A baloldali párt számára tehát minden adott volt, hogy végig tudják vinni a ciklust, és csak 2026-ban kelljen új törvényhozást választani az ibériai országban.

António Costa még tavaly november elején nyújtotta be a lemondását, miután a hatóságok több kormánytisztviselő – köztük Costa – otthonában is házkutatást tartottak, a kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságai miatt. Costa közel nyolc év kormányzás után nyújtotta be lemondását, miután 2015. november 26-án nevezték ki először miniszterelnökké.

Costa bukásával gyakorlatilag megkezdődött a választási kampány. Az egyik legfontosabb történés az volt, hogy a 2015 óta ellenzékben lévő jobbközép Szociáldemokrata Párt összefogott a kereszténydemokrata Néppárttal és egy monarhista Néppárttal. A hárompárti összefogás új neve Demokratikus Szövetség (AD) lett. Rajtuk kívül az összes 2022-ben parlamentbe került párt önállóan indul.

A Luis Montenegro által vezetett jobbközép Demokratikus Szövetség megnyerheti a választást, de könnyen lehet, hogy nem tud kormányt alakítani

Az év elején még fej-fej mellett állt a két nagy párt

Egy korábbi cikkünkben azt mutattuk be, hogyan álltak a pártok 2024 elején. A kormányzó szocialisták és a Demokratikus Szövetség gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak. Az elmúlt két év legnagyobb nyertese pedig az eddigi eredmények alapján a jobboldali-bevándorlásellenes Chega lett.

A március 10-i választási naphoz közeledve egyre több kutatás látott napvilágot. Korábban egy összessített eredményt mutattunk be, hogyan álltak a pártok a felmérések átlaga alapján. Az elmúlt hetek alapján a jobboldali AD pár százalékpontos előnyre tett szert a kormányzó Szocialista Párttal (PS) szemben. Harmadik helyen továbbra is a bevándorlásellenes Chega állt több mint 17 százalékos eredménnyel. Negyedik helyen a Liberális Kezdeményezés végezhet hat százalék körüli eredménnyel. Ezt követően kisebb baloldali pártok következnek, akik egyébként korábban több kérdésben is a kormányzó szocialistákat támogatták.

Ellépett a jobbközép Portugáliában 

A választási kampány utolsó hetébe érve újabb kutatások láttak napvilágot. Mivel a választásokig már csak néhány óra van hátra, így érdemes megnézni, milyen támogatottsági számokkal érkeznek a pártok a választás napjára. Az elmúlt napokban a jobbközép AD és a szocialisták közötti különbség némileg csökkent, de még mindig magabiztosan vezet az AD. A bevándorlásellenes Chega harmadik helyét nem veszélyezteti semmi, bár a párt támogatottsága az elmúlt napokban némileg csökkent. A kisebb politikai erők gyakorlatialg fej fej mellett állnak a 4-6 százalékos sávban. Fontos megjegyni, hogy Portugáliában nincsen 5 százalékos választási küszöb, így sokkal alacsonyabb támogatottsággal is mandátumot lehet szerezni. A pártok támogatottságát az alábbi ábrán láthatják.

Így alakult a pártok támogatottsága Portugáliában a választás előtti időszakban

A bevándorlásellenes alakulat lehet a királycsináló

Portugáliában tehát egyelőre úgy tűnik, hogy a bevándorlásellenes Chega nélkül nem lehet majd kormányt alakítani. A párt a korrupcióellenes jelszavakon kívül az emberek mindennapi problémáival foglalkozik. A korrupcióba nemcsak az előző szocialista kormányfő bukott bele, hanem a jobbközép pártszövetség Madeirán lévő vezetőjének is le kellett mondania korrupciós vádak miatt.

A Chega – amely a halálbüntetést és a kémiai kasztrálást szorgalmazza a visszaeső nemi erőszaktevők esetében, és amelynek vezetője, Andre Ventura sokszor bírálta az  ellenőrizetlen iszlám bevándorlást – potenciális királycsináló szerepet tölthet majd be.

„Úgy gondolom, hogy a Chega növekedése – ami portugál viszonylatban újdonság, de várható volt, ha megfigyeljük a többi fejlett demokrácia politikai változását- elsősorban a jelenlegi kormány teljesítménye miatti csalódottsággal függ össze, valamint azzal az elképzeléssel, hogy egy [jövőbeli] jobbközép kormány nem csinálna sok mindent másként”  mondta Jose Santana Pereira, a Lisszaboni Egyetemi Intézet politológus professzora. A korrupciós botrányok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a két pártot hasonlónak, egy rothadó rendszer két hasonló pillérének tekintsék a választók – tette hozzá.

Az Andre Ventura által vezetett bevándorlásellenes Chega lehet a királycsináló Potugáliában a választások után

A korrupció mellett az oktatás és az egészégügy helyzete volt a kampány központi témája. „Vidéken élek, és ha a kétéves kislányom megbetegszik, két lehetőségem van” – mondta Milena Araujo kommunikációs szakember, aki a déli Beja régióban él. „Vagy hat-hét órát várok arra, hogy az állami intézményben egy orvos megvizsgálja, vagy fizetek, és elmegyek egy magánkórházba.” A magánkórház még mindig két órányi autóútra van Lisszabonban, de tudom, hogy kevesebb mint egy óra mire orvoshoz kerül — tette hozzá. Arról is beszélt, hogy az állami oktatá sszörnyű helyzetben van. „Vannak diákok, akik hónapok óta tanárok nélkül vannak. Képzeljük el, hogy egy hetedikes diák öt hónapot tölt matematikatanár nélkül, nem tanul semmit, a tanulmányai veszélybe kerülnek” – mondta.

Joao Pedro Barata, egy olyan orvos aki néhány évvel ezelőtt elhagyta Portugáliát, hogy az Egyesült Királyságban dolgozzon azt mondta, hogy „semmi” sem változott a 2022-es választások óta. „Abszolút semmi sem javult a lakhatási válság és a fizetések tekintetében, és ennek következtében más dolgok végül kevésbé jól működnek”. Az én szakmámban például tavaly Portugáliában sok orvos megtagadta a plusz túlórákat, ami sok sürgősségi osztály bezárását váltotta ki. Fizetésemelést ajánlottak, de az az infláció szintje alatt volt, így afelek közötti vita folytatódott – mondta a Nagy-Britanniában dolgozó orvos.

Luis Montenegro, az AD vezetője már kizárta a Chegával való szövetség lehetőségét, szocialista kollégája, Pedro Nuno Santos pedig kijelentette, hogy nem ellenzi a kisebbségi jobbközép kormányt, ha a PSD kapja a legtöbb szavazatot. Egy ilyen politikailag törékeny kormány azonban azt jelenti, hogy újabb előrehozott parlamenti választások jöhetnek – hangsúlyozta Santana Pereiro. „Ez valóban nagyon valószínű, ha a következő parlament olyan széttagolt lesz, mint amit a felmérések mutatnak – és ha Chega egy harmadik pólust alkot, de elszigetelve egy cordon sanitaire által. Ebben a helyzetben kicsi az esélye annak, hogy egy kisebbségi kormány képes lesz teljesíteni a mandátumát – vélte a politológus.

Facebook hozzászólások

2003 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!