Menü Bezárás

Ki lehet a Fidesz legfőbb kihívója?

A következő hónapok legfőbb kérdése, mely pártok kerülhetnek közelebb a Fideszhez.

2022. április 3-a óta újra teljesen egypólusúvá vált a hazai pártrendszer. A Fidesz-KDNP támogatottsága 50 százalék felett maradt. A parlamenti választáson megszerzett 54,13 százalékhoz képest nem mérhető jelentős elmozdulás. A két kormánypárthoz képest csupán három politikai erő rendelkezik valóban mérhető támogatottsággal. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció 10 százalék felett, a Momentum 10 százalék körül, míg a Mi Hazánk Mozgalom 8-9 százalékon áll. A többi politikai erő vagy a parlamenti küszöb körüli támogatottsággal bír, vagy éppen teljesen eljelentéktelenedett. A Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd szabad szemmel nem is nagyon látszik a támogatottsági térképen.  
 

Egyelőre domináns pozícióban van a Fidesz


Amit a választás óta látunk az egyébként egyáltalán nem egyedülálló jelenség a hazai politikatörténetben. 1994-ben a parlamenti választást követően hasonlóan emelkedett ki az MSZP, majd pedig a 2010-es, a 2014-es, majd pedig a 2018-as parlamenti választás után a Fidesz. Mindegyik esetben a domináns helyzetbe került párttal szemben megjelentek a versenytársak, akik vagy erős kihívóvá váltak, vagy nem. 1994 után a szocik dominanciáját a Fidesz vezette jobboldali szövetség tudta végül megtörni. 2010 után ezzel szemben a Fidesz egyetlen kihívója sem tudott érdemben jobb választási eredményt elérni, mint amiben reménykedett.  
 
 
A következő hónapok legfőbb kérdése ki lehet esetleg a jelenlegi kormánypártok legfőbb kihívója. Valódi támogatottsággal ugyebár csak a Gyurcsány-párt és a Mi Hazánk rendelkezik. A kettejük közötti politikai távolság egyelőre áthidalhatatlannak tűnik. Mivel a magyar politikában már láttunk sokmindent, így 100 százalékban nem merném kirázni azt, hogy végül a két párt valamilyen formában egymásra talál. Egyelőre az ellenzéki oldalon ez a két párt lehet a domináns a saját oldalukon. Az szintén kérdéses, hogy képesek lesznek-e olyan méretűvé nőni, hogy a kormányváltást akarók adott esetben vagy a DK-tól, vagy a Mi Hazánktól elpártoljanak a másik oldalra. Jól látszik, ezernyi a kérdés, választ pedig legjobb esetben 2023 tavaszán kaphatunk, amikor már elég messze lesz tőlünk a 2022-es tavaszi voksolás, de még elég távol a következő voksolás.  

Facebook hozzászólások

4800 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!