Menü Bezárás

Olyan történhet Portugáliában, amire még nem volt példa

Portugáliába javában zajlik a választási kampány. Az ibériai országban március 10-én tartanak előrehozott választást a korábbi szocialista kabinet bukása miatt. António Costa szocialista kormányfő még tavaly november elején nyújtotta be a lemondását, miután a hatóságok több kormánytisztviselő – köztük Costa – otthonában is házkutatást tartottak, a kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságai miatt. Costa közel nyolc év kormányzás után nyújtotta be lemondását, miután 2015. november 26-án nevezték ki először miniszterelnökké.

Portugáliában sorsdöntő választás jön

Az elmúlt hetekben az rajzolódik ki, hogy az eddig kormányzó szocialisták (PS) és az ellenzéki jobbközép Demokratikus Szövetség (AD)  szinte fej fej mellett halad az első helyért. Harmadik helyen végezhet a bevándorlásellenes Chega. Az ő támogatottságuk 20 százalék körül van, míg a két nagy párt 30 százalék közelében mozog. Egy friss kutatás arra mutatott rá, hogy jelenleg az AD 30 százalékon áll, míg a PS 27,4 százalékon. A harmadik helyen az André Ventura vezette Chega áll a szavazatok több mint 18 százalékával. A Liberális Kezdeményezés következik 5,5 százalékkal, a Baloldali Blokk 4,2 százalékkal, a Livre (Zöldek) 2,9 százalékkal, a CDU pedig 2,6 százalékkal.

Portugáliában a bevándorlásellenes Chega lehet a királycsináló

Ami most látszik a mandátumbecslésből, hogy parlamenti többsége jelenleg csak egy nagykoalíciónak lenne, vagy pedig ha valamelyik nagy párt a bevándorlsáellenes Chegával köt koalíciót. Mivel a kampány még javában zajlik, és a választási eredmények nem ismertek, így most jelenleg egy jobboldali koalíciónak van esélye a kormányalakításra, de a következő hetekben ez még akár jelentősen változhat.

Facebook hozzászólások

2167 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!