Menü Bezárás

Már a bevándorlásellenes AfD Németország harmadik legerősebb pártja!

A választásra jogosult németek 28 százaléka a CDU/CSU-ra szavazna, ha jövő vasárnap tartanák a szövetségi választásokat – derült ki a YouGov legújabb felméréséből. Februárbna még 27 százalékon állt a legnagyobb ellenzéki párt. A legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) márciusban 20 százalékon állnak, ami 2022 májusa óta a legmagasabb érték. Harmadik helyen a bevándorlás, és szankcióellenes Alternatíva Németországnak áll 17 százalékos eredménnyel.  A Zöldek 16 százalékot érnének el változatlanul az előző hónaphoz képest. A Baloldali Párt (Die Linke) egy százalékpontot erősödve 7 százalékra jött fel, míg a szintén kormánypárti szabaddemokraták (FDP) maradtak 6 százalékon. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága hét százalék volt.

Összességében tehát a három kormánypárt (SPD, Zöldek, FDP) támogatottsága 42 százalék, míg a 2021-es parlamenti választáson 52 százalékot kaptak. A három kormánypártnak egyébként a mandátumtöbbsége sem lenne meg, ha most tartanák a parlamenti választást.

A kormányon kívüli erők támogatottsága tehát 58 százalék. Azonban ezeket a százalékot nem lehet automatikusan összeadni, mivel a németországi ellenzék olyan mértékben megosztott, hogy ott teljesen elképzelhetetlen egy olyan összefogás, ami például Magyarországon történt 2022-en. Ami most biztosnak tűnik, hogyha nagyon jelentős változások nem történnek, akkor a CDU-nak jó esélye van arra, hogy egy esetleges következő kormánynak a tagja legyen.

Facebook hozzászólások

1872 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!