Menü Bezárás

Feltámad a bukásra ítélt baloldal?

A baloldal bár úgy tűnt, hogy súlyos vereséget szenved a portugáliai előrehozott parlamenti választáson, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a voskolás egyáltalán nem futott le. Portugáliában március 10-én előrehozott parlamenti választást tartanak, mivel António Costa szocialista kormányfő belebukott egy korrupciós botrányba. Az előrehozott választás azért is meglepetés az országban, mivel 2022. januárjában a szocialisták fölényes győzelmet arattak az akkori szintén előrehozott voksoláson. A baloldali párt számára tehát minden adott volt, hogy végig tudják vinni a ciklust, és csak 2026-ban kelljen új törvényhozást választani az ibériai országban.

Korrupciós botrány

António Costa még tavaly november elején nyújtotta be a lemondását, miután a hatóságok több kormánytisztviselő – köztük Costa – otthonában is házkutatást tartottak, a kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságai miatt. Costa közel nyolc év kormányzás után nyújtotta be lemondását, miután 2015. november 26-án nevezték ki először miniszterelnökké.

Pedro Nuno Santos, a Szocialista Párt újonnan megválasztott vezetőjének egyre jobb esélye van a kormányfői poszt megszerzésére is 

Erősödik a baloldal

Costa bukásával gyakorlatilag megkezdődött a választási kampány. A választás előtti időszak legérdekesebb időszaka pedig a következő hetekben jön, mivel mostanra felálltak a pártok a voksolásra. Az egyik legfontosabb történés az volt, hogy a 2015 óta ellenzékben lévő jobbközép Szociáldemokrata Párt összefogott a kereszténydemokrata Néppárttal és egy monarhista Néppárttal. A hárompárti összefogás új neve Demokratikus Szövetség lett. Rajtuk kívül az összes 2022-ben parlamentbe került párt önállóan indul.

Egy korábbi cikkünkben azt mutattuk be, hogyan álltak a pártok 2024 elején. A kormányzó szocialisták és a Demokratikus Szövetség gyakorlatilag fej-fej mellett állt. Az elmúlt két év legnagyobb nyertese pedig az eddigi eredmények alapján a jobboldali-bevándorlásellenes Chega lett.

Most pedig egy új felmérés szerint a baloldalnak meglehetősen jó esélyei vannak arra, hogy megnyerje az előrehozott voksolást. Az Aximage által készített kutatás szerint a Szocialista Párt a voksok 32,7 százalékra számíthat. Második helyen végezne a hárompárti jobkbközép összefogás 27,4 százalékkal. Harmadik helyen a Chega végezne 16,2 százalékkal. Negyedik helyen a Baloldali Blokk 8 százalékkal szerepelne, míg ötödik a Liberális Kezdeményezés lenne 4,2 százalékkal.

A 230 fős parlamentbe a fent bemutatott adatok alapján csak egy nagykoalíciónak, avgy egy hárompárti jobboldali-liberális koalíciónak (AD-Chega-Liberális Kezdeményezés) lenne többsége.

A baloldal nagyon közel van a parlamenti többség megszerzéséhez

A kutatás érdekességet, hogy a baloldali pártok összefogása bár nem lenne elegendő a 116 fős többség megszerzéséhez, de ehhez nagyon közel vannak. Jelenleg pontosan 110 mandátumra számíthatnának a baloldali pártok. Mindez ahhoz képest meglepően jó eredmény, hogy a korábbi baloldali kormány egy súlyos korrupciós ügybe bukott bele.

A Vidék Hangjai a következő hetekben is figyelemmel kíséri majd az ibériai országban történteket.

 

Facebook hozzászólások

1637 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!