Menü Bezárás

Most valóban retteghet a baloldal!

Olyan folyamatok indulhattak el a magyar pártrendszerben, amik a baloldali ellenzék újabb választási vereségét okozhatják.

Nem szeretem az év végi összegzések és az újévi várakozásokat olvasgatni, vagy éppen írni. Főleg a várakozások terén kerülhetünk nagy gondba. 2019 végén szinte mindenki azt jósolta, a világgazdaság bővülése folytatódni fog, Donald Trumpot újraválasztják és minden korábbi szintet meg fog haladni a világ turisztikai ipara. Na jól látjuk, mi lett ezekből. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy egy-egy pillanatban megpróbáljuk megragadni a várható folyamatokat, és az ezekből származó következményeket.

Mostani ismereteink szerint 2022 egyik legfontosabb eseménye Magyarországon a parlamenti választás lesz. A fő kérdés, hogy a baloldal, vagy pedig a jobboldal alakít-e majd kormányt. Folytatódik-e a mostani nemzetépítő kormányzás, vagy pedig a Budapesten zajló baloldali rombolás kerül-e majd domináns pozícióban.

A baloldal most egy nagyon rossz hírt kapott

Magyarországon a 2019-es európai parlamenti választással véget ért a 2009 óta tartó centrális erőtér korszaka. Ennek a lényege az volt, hogy középen állt a Fidesz, míg tőle jobbra és balra is nagyjából egyenlő méretű párt állt. 2019 után a magyar pártrendszer visszatért az 1998 és 2009 közötti szisztémába. Akkor egy nagy baloldali és jobboldali tömb állt szemben egymással. A hazai politikai elemzők többsége azt jósolta 2022-re, hogy ez a kétosztatú rendszer fog érvényesülni az idei választáson is. Egy ilyen kétpártrendszerben pedig a kormányalakítás akár pár száz szavazaton is múlhat, ahogyan az 2002-ben is történt.

A legújabb kutatások azonban egyre inkább azt kezdik kirajzolni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a 2022-es választáson egy teljesen kétosztatú pártrendszer jön létre. A Medián kutatása szerint a teljes népességben a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyaránt 7-7 százalékon áll. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz és a baloldali tömb mellett kezd kirajzolódni egy másik tömb is. Ennek a másik tömbnek a legfőbb jellemzője, hogy sem a Fideszből, sem a mostani baloldalból nem kérnek. Ha egy kétosztatú pártrendszer lenne, akkor ezek a szavazók nagy többségben inkább a regnáló kormány ellen voksolnának, vagy éppen otthon maradnának. Az, hogy kezd kirajzolódni egy harmadik pólus két különböző párttal a hazai politikai életben, nagyon rossz hír a baloldali kormányváltást akaró pártoknak. Még egy évvel ezelőtt joggal bízhattak benne, hogy ezeknek a szavazóknak a nagyobb részét maguk mellé tudják állítani. Márki-Zay Péter ámokfutása és a többi baloldali párt teljes politikai bénultsága miatt ennek a lehetősége napról napra egyre kisebb. Ez pedig egy nagyon rossz hír a baloldal számára!

Facebook hozzászólások

12513 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!