Menü Bezárás

Mutatjuk, miért ne higgyenek a felméréseknek!

Egy friss felmérés világosan megmutatja nekünk, hogyan próbálnak átverni minket mindenféle légből kapott adatokkal.

Öles címekkel repítette az éterbe a baloldali sajtó hétfőn, hogy csökkent a különbség a baloldal és a Fidesz támogatottsága között. Mindezt a Publicus Intézet felméréséből derült ki a különféle portálok szerint. A felméréshez fűzött kommentárt részletesen elolvasva azonban nagyon hamar rájöttünk, hogy egyszerűen be akarnak csapni minket.

Nézzük is mit írt hétfőn a Publicus: A támogatottsági görbe egyébként azt mutatja, hogy az ukrajnai háború kitörésekor (február 24-én) a kormánypárt még 5 százalékpontos előnyben volt az ellenzéki összefogáshoz képest, ami mára 2 százalékra olvadt úgy, hogy a Fidesz-KDNP 33-ra csökkent, az ellenzéki tömb pedig, egyet javítva, 31 százalékra jött föl.

Ezzel szemben a Publicus semmilyen felmérést nem közölt február 24-én. A legutolsó kutatásuk, amivel a közvélemény elé álltak még február 25-én jelent meg. Akkor azt írták, hogy a teljes népességben a baloldal támogatottsága 34, míg a Fideszé 32 százalék volt. Egy nem publikált felmérésre hivatkozni egy publikált kutatás kapcsán finoman szólva nem etikus dolog. Egyrészt lehet, hogy készített felmérést február 24-én a Publicus, de mivel azt nem ismerjük a maga teljességében, így bármire hivatkozhat az intézet azzal kapcsolatban. Másrészt, ha publikálták volna, akkor sokkal egyértelműbb lenne előttünk a teljes kép. Ezzel szemben az intézet sumákol, és megpróbálja a közvéleményt egyértelműen befolyásolni!

A Publicus Intézet februári felmérése

Tehát a Publicus alapján februárhoz képest nemhogy csökkent volna a két nagy tábor közötti különbség, hanem a Fidesz javára látunk eltolódást. Sajnos az a fajta trükközés, amit a Publicus bemutat, azt kell mondanom, hogy nagyon óvatosan kell bánni az általuk közölt adatokkal. Itt és most is elmondjuk, nem a felmérések, hanem Önök döntik el a választást április 3-án!

Facebook hozzászólások

5581 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!