Menü Bezárás

Négyötödös többsége is lehetne a Fidesznek!

A Fidesz-KDNP támogatottsága továbbra is stabil, ha most rendeznék a választásokat, akkor nagyon érdekes parlament alakulna.

2023 első napjaiban két közvélemény-kutató intézet is friss számokat közölt a pártok támogatottságáról. A Medián és a Real-PR 93 nagyjából hasonló számokat közölt. Alább mutatom a két felmérés eredményét.

A Medián is nagyon stabil Fidesz-előnyt mért

A Real-PR 93 is a Fidesz fölényét mérte

A megismert felmérések egyik legfőbb tanulsága, hogy a Fidesz, a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk lehet csak biztos abban, hogy egy mostani parlamenti választáson mandátumot szerezne. A többi párt egy önálló indulás esetén egyáltalán nem biztos, hogy bejutna az Országgyűlésbe. Egyelőre azonban biztosnak tűnik, hogy a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Nép Pártján nem fog önállóan indulni semmilyen megmérettetésen, mivel hatalmas kockázat lenne számukra.

A mostani eredményeket érdemes abból a szempontból is megnézni, hogy milyen Országgyűlést eredményezne. Ha esetleg mindegyik párt önállóan indulna, akkor a Fidesz a mostani támogatottsági szint mellett nagyon könnyen meg tudná szerezni a mandátumok akár 70-75 százalékát is. Ezzel szemben, ha egy teljes ellenzéki összefogás jönne létre, akkor matematikai alapon nagyon szoros verseny alakulna ki, de a Fidesz még akkor is legalább 105-110 mandátumot szerezne. Persze egyelőre nagyon nehéz elképzelni egy olyan közös ellenzéki listát, amin a Mi Hazánk és az MKKP is szerepel, de korábban azt sem tudtuk volna elképzelni, hogy a Jobbik Gyurcsány Ferenc leghűségesebb szövetségese lesz.

A kutatásokból az is kiderül, hogy a nemzetközi környezete és a belső gazdasági helyzet romlása ellenére a Fidesz magabiztosan tartja a fölényét. A baloldalt a választók túlnyomó többsége is kormányzásra alkalmatlannak tartja. Innen indul 2023, meglátjuk mit hoznak majd a következő hónapok.

Facebook hozzászólások

4406 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!