Menü Bezárás

Padlón az osztrák kormánypártok, csúcson a bevándorlásellenesek

A szavazatok 30 százalékával megnyerné a parlamenti választást az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), ha most rendeznék a voksolást Ausztriában – derült ki az oe24.at számára készített legfrissebb Lazarsfeld-felmérésből. A kutatást október 27-30 között, online, 2000 válaszadóval készítették. Az FPÖ egy százalékpontot erősödött a legutóbbi kutatás óta. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 24 százalékkal – a legutóbbi felméréshez képest változatlanul – a második helyen áll, míg a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 20 százalékkal a harmadik. A liberális NEOS (egy százalékpontos csökkenéssel) tizenegy százalékkal megelőzné a Zöldeket, akik továbbra is kilenc százalékot kapnának.

Nagy fölénnyel vezet az Osztrák Szabadságpárt a többi osztrák párt előtt!

Ha a kancellárt közvetlenül lehetne megválasztani Ausztriában, akkor az FPÖ vezetője, Herbert Kickl vezet 28 százalékkal nyerne. Karl Nehammer ÖVP-s kancellárt – aki két százalékpontot nyert a legutóbbi felmérésekhez képest – most 23 százalékot kapna. Az SPÖ vezetője, Andreas Babler 20 százalékot kapna. A NEOS vezetője, Beate Meinl-Reisinger tíz százalékot, Werner Kogler zöld alkancellár pedig nyolc százalékot szerezne egy mostani kancellár-választáson.

Így alakulna egy esetleges kancellár-választási verseny Ausztriában

Ausztriában 2024 a váalsztások éve lesz, mivel az európai parlamenti képvisleők mellett új parlamentet is választanak majd. Mindezek mellett több tartományi vosolást is tartanak majd. Egyelőre a bevándorlásellenes szabaságpárt indul nagyon kedvező pozícióból, de a jövő évi kampányüzemmód nagy valószínűséggel módosítani fog a pártok támogatottságán. A két kormánypárt (ÖVP-Zöldek) együttes 29 százalékos támogatottsága messze van attól, hogy a jelenlegi folytassa a kormányzást. A mostnai számok alapján, ha az FPÖ-t ki akarják hagyni a kormányzából, akkor egy ÖVP-SPÖ-Zöldek, vagy pedig egy ÖVP-SPÖ-NEOS  hármasnak lenne parlamenti többsége. Az utóbbi koalíciós létrejöttének egyelőre kicsi az esélye, de a politikában persze semmit sem szabad kizárni.

Facebook hozzászólások

7142 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!