Menü Bezárás

Bevándorlásellenes áttörést hozott a választás Portugáliában!

A bevándorlásellenes Chega (Elég) hatalmas áttörését hozta a portugáliai előrehozott parlamenti választás március 10-én. Mindezzel párhuzamosan az eddig kormányzó szocialisták jelentősen visszaestek, míg a jobbközép pártok támogatotsága nem változott. Az alábbi ábrán láthatják, hogyan néz ki az új portugál parlament.

Portugáliában így néz ki majd az új parlament

Bár a legtöbb mandátumot a jobbközép Demokratikus Szövetség szerezte, de a 79 mandátumuk távol van a 120 fős többséghez. A szocialisták 2022-en még 120 képviselői hellyel rendelkeztek, de most ez visszaesett 77-re, így ők sem tudnak kormányozni egyedül. A voksolás legnagyobb győztese a bevándorlásellenes Chega lett. A pártnak 12 mandátuma volt eddig, de most 48 lett. Ezzel pedig ők döntik majd el, ki alakíthat kormányt.

Andre Ventura, a Chega vezetője lett a március 10-i előrehozott parlamenti választás legnagyobb nyertese Portugáliában

A Chega áttörése jól mutatja, hogy Portugáliában is elege lett az embereknek az eddigi pártokból, jelentősen csalódtak bennük, és új erőre vágynak. Bár sem a jobbközép pártok, sem a baloldal nem kíván koalíciót kötni a Chegával, de ha el akarják kerülni az újabb parlamenti választást, akkor valamilyen meg kell állapodniuk vele. Nagyon izgalmas

Facebook hozzászólások

2000 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!