Menü Bezárás

Aggasztó a helyzet Lengyelországban: bukásra áll a jobboldali kormány!

Lengyelországban a hajrába ért a választási kampány. Október 15-én új parlamentet választanak Közép-Európa legnagyobb államában. Az elmúlt napokban publikált felmérések alapján komoly fordulat körvonalazódik. Több kutatás is azt mutatja, hogy a baloldali pártok (Polgári Koalíció, Harmadik út és Baloldal) képes lehet megszerezni az abszolút többséget. Mivel már csak pár nap van hátra a voksolásig, ezért érdemes megnézni, hogy milyen kutatások láttak napvilágot.

Ellentmondó felmérések

Még múlt héten publikálták azt a mérést, amely szerint a baloldali pártoknak 33 fős többsége lenne a Szejbe. Az Opinia24 kutatása szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) csupán 178 mandátumot szerezne, míg a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció 160-at. A Harmdik Út és a Baloldal pedig bőven szerezne annyi mandátumot, ami elég lenne a jobboldali kormánypárt bukásához. A többség megszerzéséhez egyébként 231 mandátumra van szükség Lengyelországban.

Az Ipsos kutatása már azt mutatta, hogy a baloldalnak nem lenne többsége. Ebben az esetben pedig a radikális, Brüsszel-ellenes Konföderáció nevezetű párt kerülne királycsináló szerepbe, mivel nélkülük egyik nagy blokk sem tudna többséget létrehozni a parlamentbe.
Pár napja jelent meg a United Surveys kutatása. Ennek alapján nagyon kiélezett küzdelem várható, mivel egy minimális 6 mandátumos többséget jósol a baloldalnak. A jobboldali blokknak 223, míg a baloldalnak 236 mandátuma lenne az ő becslésük alapján.
A fent bemutatott kutatások alapján a legbiztosabb, hogy a PiS egyedül szinte biztosan nem tud majd kormányt alakítani. Teljesen lehetetlennek tűnik, hogy a jobboldali kormánypárt képes lesz megszerezni a 231 mandátumot. A legnagyobb esélye annak van, hogy sem a bal, sem a jobboldal nem tud a Konföderáció segítsége nélkül kormámyt alakítani. Nagy kérdés, hogy ebben a radikális párt, hogyan fog dönteni. Korábban kijelentették, hogy egyik nagy blokkal sem kívánnak összefogni. Persze egy választás után gyorsan változnak az álláspontok, így bármi elképzelhető a részükről.
Nagyot változna Európa politikai térképe
Abban az esetben, ha a baloldal tud majd kormányt alakítani, akkor anak alapvető hatása lenne a teljes európai politikára. Lengyelország balra fordulásával Németországnak, n Spanyolországnak és Franciaországnak lenne baloldali-liberális kabinetje az unió nagy tagállamai közül. Ez a négyes minden bizonnyal arra törekedne, hogy minden szuverenista törekvést elnyomna, és még inkább a központosítás irányába tolná el Brüsszelt. Magyarország szempontjából egy ilyen fordulat egyáltalán nem jönne jól, de azért tragédiát sem jelentene, mivel így még erősebben tudna megjelenni a magyar álláspont a különféle uniós és médiaszintereken. Egy biztos, nagyon izgalmas vasárnap előtt áll Lengyelország.
Facebook hozzászólások

5169 olvasónk látta

Az Orbán Viktorral a magyar nemzetért Facebook oldal felkereséséhez kattintson IDE!

Kovács András újságírói oldalának felkereséséhez pedig kattintson IDE!