Menü Bezárás

Újabb nagyszabású kiállításnak ad otthont a Szent István Király Múzeum

A magyar hadtörténelem elmúlt évezredét bemutató kiállítás nyílik Székesfehérváron

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása 2023 tavaszától a székesfehérvári Szent István Király Múzeum új kiállítóterében, 17 teremben mutatja be a magyar hadtörténelem elmúlt évezredét a magyar katona fegyverzetének, felszerelésének, illetve a mindenkori magyar haderő jelképeinek tükrében. Mindezt Székesfehérváron jelentette be Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint Töll László ezredes, a HIM parancsnoka és Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató.

Az új hadtörténeti kiállításnak helyet adó Szent István Király Múzeum Rendház épülete az Árpád-ház Program keretében újult meg és bővült ki. A fejlesztésnek köszönhetően létrejött egy összességében több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítótér, ami alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, történeti, illetve képzőművészeti kiállítások rendezésére.

A 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosított a kormány. Ezt Székesfehérvár városa 189 millió forinttal egészítette ki. Hosszú utat tettünk meg, és sok munkánk volt a felújításban és a nagyszabású nyitó kiállításban, amellyel méltó módon emlékezhettünk Árpád-házi királyainkra. Nem titkolt célunk, hogy az épületben mindig legyen egy nagy, reprezentatív, sok látogató vonzó kiállítás. Nagy öröm, hogy a következő nagyszabású programról számolhatunk most be. Jövő év tavaszán a magyar hadtörténelem ezer évét ismerhetik meg a Székesfehérvárra látogatók. A magyar katonai vitézség jelképei megtestesítik, élővé teszik a megmaradásunk érdekében vívott évszázados harcainkat és összekötnek bennünket vitéz elődeinkkel. Olyan jelképek ezek, amiknek a segítségével közösségben érezhetjük magunkat a haza mindenkori védelmezőivel. Ezekből a tárgyakból nyújt a látogatók számára egy rendkívüli válogatást a Hadtörténeti Múzeum páratlan gazdagságúnak ígérkező új kiállítása. – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese.

Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka ugyanakkor pedig bejelentette, hogy a katonai városként is ismert Fehérvár legújabb időszaki kiállítása 2023 tavaszától a székesfehérvári Szent István Király Múzeum 17 termében mutatja majd be a magyar hadtörténelem elmúlt évezredét.

A tárlaton tematikus bontásban ismerhetik meg a látogatók ezer év jellegzetes vagy éppen különleges magyar fegyvereit, amelyekkel a honfoglaló harcosoktól napjaink honvédjéig a magyar katona teljesítette szolgálatát, védte hazáját; a haderő és a katonai szolgálat elsődleges jelképeit: a zászlókat, az egyenruhákat és a kitüntetéseket, amelyek az összetartozást és a kiválóságot szimbolizálták. A militáriák mellett természetesen megjelennek a katonák mindennapjainak és ünnepnapjainak tárgyi emlékei, dokumentumai is, tükrözve a különböző korszakok katonai szimbólumrendszerét. – összegezte a tárlat tartalmi elemeit Töll László parancsnok. Mint elárulta, a fehérvári kiállításon lesz több olyan unikális darab is, amelyeket eddig még nem láthatott a magyar múzeumok látogató közössége. Példaként az 1941-ben a Szovjetuniótól visszakapott 1848-as zászlókat említette.

A kiállítás grafikai és digitális felületein a látogatók megismerhetik a különböző korszakok magyar harcosait, katonatípusait, akár korabeli, művészi ábrázolásokon, akár modern képi rekonstrukciókon keresztül. Grafikai felületeken megjelennek az egyes korok magyar hadtörténeti vonatkozásai, eseményei, kiemelkedő alakjai, technikai újításai, jellegzetes haditechnikai eszközei. Utóbbiak közül a tervek szerint a Rendház Látogatóközpontjában néhány tüzérségi eszköz is helyet fog kapni.

Boritókép forrása: https://www.okkfehervar.hu

Facebook hozzászólások

4263 olvasónk látta