Menü Bezárás

Üzenet a fiataloknak 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapján

Kamaszoknak, fiataloknak, meg aki esetleg gondolkodóba esik 1956 alkalmából.

A rend és a szabadság, amiről most írok, okt. 23-a előestéjén.

Vajon Te fulladoztál-e valaha a szabadságtól való elzártságban, a dohos, avítt-szagú rendszernek mondott rendszertelenségben? Tudod-e, hogy mi az a csengőfrász (AVO), az istállóban lakás, az éhezés, hogy elviszik a Szülődet és nem tudod hová, hazajön-e élve, egyáltalán látod-e még valaha? Tudod-e, milyen érzés, hogy sóvárogsz a kenyér után, de nincs, mert nem engedik az Apádat dolgozni? Tudod-e, milyen érzés fázni és éhezni? Tudod-e, milyen érzés, hogy a funkcionáriusok gyerekeinek szép ruhára és cipőre telik, olcsóbban vásárolhatnak a diplomata boltban ahol minden van, még csont és mócsing nélküli hús is, amit Te még nem is láttál, nem hogy ettél volna? Hogy a Te Felmenőid által verejtékkel felépített többgenerációs épületben laknak, Te meg társbérletbe szorulsz közös konyhába 3 másik családdal, Hogy használt tankönyvekből tudsz csak tanulni? Hogy a könyveiteket széthordják, a Bibliátokat WC papírnak szabdalják fel?

Tudod Ifjú Barátom, a szabadságra vágyó embernek az igazi szabadságot a rend jelenti, de annak a hiánya a káosz, amihez legtöbbször átgondolatlan, spontán lázadásokon át vezet az út. Mert miért is lázad az, akinek mára csaknem mindent az ölébe hullattak azok, akik a fentieket átélték és rendre vágynának idősödő és idős korukra?

Neked minden jár, anélkül, hogy ezért megszenvedtél, sőt megdolgoztál volna. JÁR. Csak úgy! Vajon megvan-e Benned a teljes, vagy teljesnek vélt szabadság elnyeréséhez a saját lelki feltétel rendszered? Óhajtasz-e egyáltalán rendet? Le tudod-e írni, hogy a Te képzeletedben mi az a rend? Mi az a nyugalom? Mi az, hogy élni hagyni rendben másokat is? Nem hiszem. Hiszen számodra a múlt, a nemzet múltja elmúlt, a jövő pedig még nem jött el, és a jelenedet nem tudod lelkiismeretesen megítélni addig, amíg a saját lelkedben és szellemedben nem rendezed el a gondolataidat főleg a múltról. Tanulságként a mások múltjáról. Úgy igazán reálisan végy néhány példát! A szeretetérzésben, a művészetben, a tudományban, a hitben rend van. Tartsd meg ezt a rendet Magadban Te is és akkor szabadságban érzed Magad. Tudj örülni egy kicsit annak, hogy szabadon gondolkozhatsz!

Ne légy telhetetlen, mert ez az érzés örökös rabszolgává tesz! Mert a saját, vagy a vélt szabadságod keresése a képzelt béklyóid cipelése nem hatalmaz fel arra, hogy mindig azt tedd, ami éppen Neked esik jól.

Ezen gondolkozom most, a nemzeti Megemlékezés előestéjén.

Szabadon gondolkozom, és ez jó. Még jobb, hogy le is írhatom.

Dr. Gundy Sarolta

Facebook hozzászólások

2485 olvasónk látta